SKL, Omakoira ja Anu Lappalainen olivat sukkelia!

Viralliset lausunnot Tärpän luustoröntgeneistä tulivat todella nopeasti ja lisäksi Anu Lappalainen on vastannut ihailtavan hyvin sähköpostiviesteihini.

Tärpän tulokset: Polvet 0/0, kyynärät 0/0, lonkat D/D. Olista otettuja kuvia ei lausuta missään, mutta kuvannut ell sanoi, että ne on ok.  Kuvaushetken arvio kyynäristä oli 0/1, joten virallinen näkemys oli mukava yllätys. Selkäröntgenkuvien lausunto on tällainen:
Kalkkeutumien määrä: 3, Kalkkeutumien paikat: C6-7, T1-T2, T3-T4, Nikamaepämuodostumat: C2-C3 ja C4-C5 yhteen kasvaneet.

Mitä nuo nikamien yhteenkasvamiset sitten tarkoittaa? Periaatteessa ei mitään. Mutta kondrodystrofisellä rodulla, jolla on jo luuston varhaisen kalkkeutumisen muodossa lisääntynyt riski välilevytyriin, yhteen kasvaneet nikamat lisäävät riskiä entisestään. Viereiset nikamavälit joutuvat yhteen kasvaneiden nikamien joustamattomuuden vuoksi ylimääräiselle rasitukselle. Välilevytyrän riskin vähentämiseksi ei ole paljoa tehtävissä; valjaat ja vältettävä kaularangan kuormitusta.

Sitten niitä kuvia.

Tärpän lonkat

Tärpän kyynärät

Tärpän lanneranka

Tärpän rintaranka

Tärpän kaularanka

Ja vertailun vuoksi Nessun ja Pirren lonkat:

Nessun lonkat (D/D)

Pirren lonkat (E/E)

Nessulla on kyseenalainen kunnia pitää hallussaan titteliä "Rodun huonoimmat luonnetestipisteet" (lt -25, http://piipanator.vuodatus.net/blog/1501813/nessun-luonnetesti-ja-tarpan-agitreenit/), olen joskus miettinyt, että noinkohan Pirrellä on vastaava ikävä kunnia noiden lonkkiensa suhteen. Toivottavasti, sillä enpä todellakaan toivo yhdellekään rekulle noin huonoja lonkkia!