Ollaan oltu talvilomalla tämä viikko. Säät on olleet ihan mielettömän hyvät, mutta varsinaista ulkoilua ulkoilun vuoksi ei olla harrastettu. Pihalta kaadettiin nimittäin kymmenen koivua, joten pientä puuhanpoikasta on ollut ihan omalla pihallakin. Koirat ovat toki osallistuneet (niin, ne ovat kyllä varsin päteviä hakettajia...) ja siinä sivussa päässeet tasapainoilemaan puunrungoille ja kiipeilemään pöllipinojen päälle.

Olen käyttänyt Pirreä ja Nessua jo hyvän aikaa sitten osteopaatilla ja tarkoitus on ollut päästä jatkamaan hoitoja. Osteopaatteja vain on kovin vähän ja heillekin ihan älyttömän pitkät jonot, joten varasin ajan fysioterapeutille. Asiaan vaikutti vielä sekin, että Eläinsairaala Aistissa on myös akupunktiohoitojen mahdollisuus, osteopaatti suositteli Pirrelle sitä kivunhoitoon.

Fyssarilla käynti oli tosi positiivinen kokemus. Hän puhui koirista tekemistään havainnosta selkokielellä ja sain mukaani kirjalliset kuvaukset ja hoito-ohjeet. Vaikka olenkin kokenut kaikki osteopaattikäynnit koirien kanssa hyödyllisiksi ja koiran oloa helpottaviksi, niin minun on ollut vaikea saada heistä irti tarvitsemaani tietoa koirien tilanteesta eivätkä he ole antaneet mukaan kirjallisia ohjeita.

 

Nessu oli ensimmäinen hoidettava koira. Nessun selkäranka "törröttää", osteopaatti sanoi lokakuussa, että selkä ei ole kunnossa ja lantio on vino, Nessun hyppytekniikka on mielestäni huono ja näyttelytuomari sanoi tammikuussa, että Nessulla saisi olla enemmän lihaksia.

Fysioterapeutti Anna Boström sanoi, että liikkeet on puhtaat, rintaranka on laskeutunut ja että lapojen välin lihakset ovat huonot. Selän lihaksisto muuten ok ja lihaksisto ylipäätään on symmetrinen eikä ole merkittäviä lihaskireyksiä. Rinta- ja lannerangan alussa on jäykkyyttä. Agilityharrastukselle tai treenaamiselle ei ole mitään estettä. Hoitosuosituksena oli vartalon syvien lihaksien toiminnan edistäminen tasapainoharjoituksilla; hitaasti epätasaisessa maastossa, vastakkaisten jalkaparien nostoja, rintarangan taivuttelu. Uusintakäynti vain jos tuntuu tarpeelliselta. Loistojuttu, Neppunen on paremmassa kunnossa kun olin luullut!

Tokana hoidettiin Tärppä. Voi kiesus, että se olikin rasittava! Omaa vuoroaan odottaessa se piipitti ja hoidon aikana ei olisi millään voinut malttaa maata paikoillaan! Tärpän vein hoitoon siksi, että halusin saada ammattilaisen näkemyksen toko- ja agiharrastuksen jatkamiselle. Tärpällä on omanlaisensa istuma- ja makuuasennot ja halusin saada varmuuden, että ne eivät ole oire mistään, ennen kuin alan esim. tokossa vaatia pitkiä paikallaoloja. Olen kuitenkin voinut itse tehdä niiden kanssa koulutusvirheen ja opettaa Tärpän olemaan lanne ilmassa tai takajalat levällään, ei se välttämättä vaadi kuin muutaman nasevasti osuneen palkkauksen.

Liikkuu hyvin, takaa leveästi (ihanko totta Nauru), lihaksisto symmetrinen ja hyvin kehittynyt, nivelliikkuvuus hyvä kaikissa raajoissa, ristiluun alue suoristunut. Lihaskireyttä rintalihaksissa ja oikean lavan alueella, vastakkaisten jalkojen nostoissa ei pysy tasapainossa. Istuessa ja maatessa kallistuu helposti vasemmalle. Ei löydy syytä istuma- ja makuuasentoon, ilmeisesti johtuu koiran rakenteesta ja on sen tapa "olla". Kommenttina oli, että koira on terve kuin pukki. Jatkossa hitaasti epätasaisessa maastossa, vastakkaisten etu- ja takajalkojen nostoja sekä istuma- ja makuuasennon korjaamista houkuttelemalla ja rapsuttelemalla.

 

Pirrepirpanainen oli viimeisenä. Pirre on nykyään jatkuvalla kipulääkityksellä E/E lonkkiensa vuoksi. Aivan viime aikoina Pirre on voinut paremmin, itse uskon syyn olevan vaihdetussa nivelnestelisäravinteessa. Lonkkaoireina ovat olleet mm. hyppäämisvaikeudet, seisominen takajalat mahan alla ja etujalat levällään, maaten meneminen kesken lenkin, lämpöisille alustoille (esim. kylppärin lattialammitys) hakeutuminen, varovaisuus toisten koirien kanssa leikkiessä.

Käynnissä ja ravissa jäykät askeleet, etupainoinen. Lihaskireyksiä etuosan lihaksistossa kauttaaltaan, erityisesti lavan alueella. Jäykkyyttä koko rangan alueella, voi johtua myös spondyloosista tai kalkkeumista (niitä ei ole Pirren selkäröntgenkuvissa, mutta ne ovatkin 3 vuoden takaa). Lihasmassa kohtalaista. Pirrelle suosituksena uinti, tasainen rauhallinen liikunta päivittäin, mieluiten useita lyhyitä lenkkejä, selän venytys seisten, akupunktio varsinkin kipeämmän/jäykemmän vaiheen aikana, nivellisäravinteet + rasvahappovalmisteet.